Güncelleme: 11 Temmuz 2019

  • Paylaş
örnek bir akademisyen ve türk aydını olarak erol güngör
örnek bir akademisyen ve türk aydını olarak erol güngör

İlim ne kadar hakkı verilerek yapılırsa o ölçüde uzun ömürlü olur.

Benim Erol Güngör ismini ilk duyduğum, yazılarının tiryakisi olduğum günlerden bugüne tam 25 yıl geçti, yani bir çeyrek asır… Bu zaman zarfında meseleleri el alış, kavrayış, kapsayış, zihninizde uyanan sorulara cevap vererek ilerleyiş ve terkip gücü itibarıyla, biri mütekaddiminden, diğeri müteahhirinden iki büyük akademisyen beni teshir etmiştir. Mütekaddiminden Gazali, müteahhirinden Erol Güngör…
Gençliğin baharını yaşadığım o günlerde, bana “sen, bir gün gelecek, seçkin bir topluluğa Erol Hoca’yı anlatacaksın” deselerdi, inanamazdım.

Zaman ne kadar hızlı akıp gidiyor. Hoca, aramızdan ayrılalı 21 yıl olmuş. Vefat ettiğinde henüz 45 yaşında idi. Yaşasaydı bugün 66 yaşında olacaktı ve bu zaman zarfında kim bilir daha ne ölümsüz eserlere imza atacaktı.

...

İlim ne kadar hakkı verilerek yapılırsa o ölçüde uzun ömürlü olur. Hoca’nın üzerinde çalıştığı konular bizim en önemli meselelerimiz olmaya devam ediyor. Hoca’nın tespit ve teşhisleri de geçerliliğini kaybetmiş değil. Yani O, bize ilmin projektörüyle ışık tutmaya devam ediyor. Erol Güngör’ü her yıl anıyor olmamızın fonksiyonel mânâsı budur.

*Bu metin, 2004 yılında KOCAV’da yapılan Erol Güngör Anma Toplantısı’nda sunulmuştur.

 

Yazının devamı Düşünce Dergisi'nin Erol Güngör sayısında...



Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Düşünce Dergisi'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

  • Paylaş

“İslam’ın Bugünkü Meseleleri” hem Erol Güngör’ün eserleri arasında, hem çağdaş Türk düşüncesi içinde hem de çağdaş İslam düşüncesi içinde önemli bir yeri haizdir.

erol güngör kaçışlar ülkesinin kaçkın olmayan evladı

Düşünce Dergisi'nin 8. sayısı Türk düşünce dünyasının en önemli mütefekkirlerinden olan Prof. Dr. Erol Güngör’ü ele aldı.

Erol Güngör, Türkiye’nin ve Türk aydınlarının sorunlarını anlamış, bunlara çözüm önerileri sunmuştur. Türk aydınlarının, Tanzimat’tan beri kendine yabancılaşma, milletinden ve kültüründen uzaklaşma cereyanının içinde yer almamış; Türk kültürünün içinde yer alıp, kültürden uzaklaşmadan modernleşmenin yollarını aramıştır.

erol güngör ün tarihte türkler adlı eserinde ittihat ve terakki

erol güngör’ün tarihte türkler adlı eserinde ittihat ve terakki hakkındaki görüşleriyle ilgili bazı değerlendirmeler

Milliyetçilik bir kültür hareketi olmasıyla ırkçılığı, halka dayanan bir siyasî hareket olmasıyla da otoriter idareleri reddeder diyen Güngör, milliyetçiliğin asıl gayesinin geniş kitlenin iradesine dayanan bağımsız bir siyasî idare ve bu siyasî birlik içerisinde millî bir kültür tesis etmek olduğunu belirtmektedir.

Erol Güngör; Türkiye’nin sosyal ve kültürel meselelerine, siyasi ve ideolojik çizgiden uzak fakat tutarlı bir bakış açısıyla, kendine özgü bir yaklaşım sergileyebilmiştir. Özellikle, milliyetçilik, milli kültür, Türk aydınının durumu, eğitim meselemiz, modernleşme, batılılaşma ve son ikisinin paralelinde yaşadığımız kültürel değişmelerin seyri ve bu noktada, Türk milliyetçilerinin tutumlarının nasıl olması gerektiği hususları O’nun kafa yorduğu temel meselelerdir.


En Çok Okunanlar