29 Haziran 2015

  • Paylaş
liberal kapitalizm ve biz
liberal kapitalizm ve biz

İnsan ne için yaşar? Felsefe ve din kitaplarında bu soruya muhtelif cevaplar verilmiştir. Peki amaç daha çok mutlu olmak mıdır, Allah rızası mıdır, saygın olmak mıdır, onurunu korumak mıdır, daha çok itibar mıdır, güç müdür?

Kapitalizmin İnsanları

İnsan ne için yaşar? Felsefe ve din kitaplarında bu soruya muhtelif cevaplar verilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı; kendi kitaplarında dinin amacını, insanları dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşturmak olarak tanımlanıyor. Peki amaç daha çok mutlu olmak mıdır, Allah rızası mıdır, saygın olmak mıdır, onurunu korumak mıdır, daha çok itibar mıdır, güç müdür? Kimi insan, anne ve babasını mutlu etmek için yaşar. Kimisi bir başkasını mutlu etmek için yaşar, kimi kendisini. Bazı insanlar da hayattayken ömrünü adayacakları soyut kavramlar bulur. İktisat da insanî bir bilim olarak üretime, tüketime ve alış-verişe ilişkin davranışları incelerken insan nedir, nerden geldik ve nereye gidiyoruz, gayemiz ne gibi temel sorular üzerinden yola çıkmak zorundadır. Nitekim iliklerimize kadar hissettiğimiz liberal kapitalist ekonomi de bu sorulara yanıt vererek önce felsefesini, sonra matematiğini, hukukunu, kurumlarını ve kendi yarattığı yaşam biçimlerini oluşturmuştur.
Günümüz iktisadî anlayışın en temel kuramlarından birisi ‘‘rasyonel seçim teorisi’’dir. Bu kurama göre rasyonel insan, mutluluğunu maksimize edecek şekilde tüketim yapan insan demektir. Tüm iktisadî yapı, ekonomik ilişkiler, talep eğrisi, reklam stratejileri daha fazla mutluluğu hedefleyen ve daha fazla faydayı amaçlayan insan tanımı üzerine....



Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Düşünce Dergisi'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

  • Paylaş

yaşlılık meselemiz

Yaşlanmanın problem olarak daha farklı bir boyuta taşınması geleneksel aile yapısındaki bozulmalarla birlikte olmuştur. Sanayileşme ile birlikte yaşanan sosyo-kültürel değişim süreci, yaşlının aile içerisindeki konum ve statüsünün koruma altına alınmış olduğu geleneksel aile yapısında bozulmalar yaşanmasına yol açmıştır...

cemiyetin omuzlarındaki ağır imtihan çocuk emeği meselesi

“Biliyorum ne masal dinlemeye doydular Ne oyun oynamaya…” Yavuz Bülent BÂKİLER

parayı bulan filmini çeker

“Sinema hem bir sanat hem de bir sanayidir; bazı ülkelerde kocaman bir sanayi kolu, ağır sanayi ya da otomotiv sanayisi kadar devasa, önemli ve (bazen) inanılmaz yatırımlarla inanılmaz kârlar getiren.” Giovanni SCOGNAMİLLO

bugünün iktisad dünyasına sunulan farklı bir model ahilik

“Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. İlim, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.” “Eline, beline, diline hâkim ol. Aşına, işine, eşine sahip ol.” (Ahi Evran)

ahmet tabakoğlu ile röportaj

Başta söyleyeyim, parayla olan imtihanımızı kaybettik. Gerekçe, zengin olursak itibarımız artar. Oysa zenginliğin sorumluluk isteyen bir şey olduğunu unutup paraya esir olduk.

liberal kapitalizm ve biz

İnsan ne için yaşar? Felsefe ve din kitaplarında bu soruya muhtelif cevaplar verilmiştir. Peki amaç daha çok mutlu olmak mıdır, Allah rızası mıdır, saygın olmak mıdır, onurunu korumak mıdır, daha çok itibar mıdır, güç müdür?


En Çok Okunanlar