Güncelleme: 20 Temmuz 2017

  • Paylaş
2016’da türkiye ve dünya ekonomisi

Kültür Ocağı Vakfı çatısı altında gerçekleştirilen Düşünce Sohbetleri’nin üçüncü buluşmasını Düşünce Dergisi'nin “para” konulu ikinci sayısına paralel olarak ekonomist; bankacılık ve finans uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdinç ile gerçekleştirildi.

Kültür Ocağı Vakfı çatısı altında gerçekleştirilen Düşünce Sohbetleri’nin üçüncü buluşmasını Düşünce Dergisi'nin “para” konulu ikinci sayısına paralel olarak ekonomist; bankacılık ve finans uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdinç ile gerçekleştirdik. Sohbette 2016’da Türkiye ve dünya ekonomisinde gerçekleşebilecek olası durumları ve bu durumların oluşturabileceği fırsat ve risk dönemlerini konuştuk. Yrd. Doç. Dr. Erdinç, konuşmasına “krizin çarkları’’ başlığı altında giriş yaptı.

“Kriz, uzun vadeli bir oluşumdan geçer ve bazı dengelerin sarsılmasıyla hızla harekete geçer.” diyen Yrd. Doç. Dr. Erdinç’in sembolik tabiriyle krizi şöyle tanımlar: Ekonomiyi oluşturan kamu kesimi, reel kesim, dış ödemeler dengesi ve finansal piyasaların oluşturduğu 4 ayaklı bir masanın üzerinde hareket halinde bulunan kristal topun düşmesiyle başlar. Ekonomik krizlere dikkatli bakıldığında hep aynı şey göze çarpıyor, kişilerin çok fazla çalışmadan çok kısa zamanda hak ettiklerinden çok daha fazla zengin olma hırsıyla giriştikleri spekülatif hareketler...” Yrd. Doç. Dr. Erdinç’in söylemiyle krizi derinleştiren en önemli sebep içimizdeki kazanma hırsıdır. Bir diğeri ise kriz geldiği zaman tüketicinin ihtiyaçları kısması ve daha az harcama yapması sonucunda firmaların zorlanması, kaynak arayışı, nakit sıkıntısı çekmesi neticesinde de işsizler ordusunun oluşması ve kriz döngüsünün başlamasıdır. Yrd. Doç. Dr. Erdinç, incelediği birçok krizde kriz sürelerinin birbirine benzediğini ve akabinde benzer durumlar yaşandığını söyledi. 6-9 ay arası her şey daha kötü, 9-12 ay arası dibe batacak mıyız sorunu, 12-15 ay arası dibi gördük 15 aydan sonra da toparlanmaların başladığını söyledi. Yani kriz süresi ortalama 1 yıl sürüyor. Yrd. Doç. Dr. Erdinç, döviz kurlarını kısa vadede faiz, uzun vade de ise enflasyonun etkilediğini söyledi. Enflasyon ve faiz tartışmalarından bahsetti. Enflasyonu iki unsurun oluşturduğunu bunların da maliyet (iş gücü, kira, faiz, kar payı) etkisi ve harcama (talep) etkisi olduğunu söyledi. Bunların ayrımı yapılsa aslında bir tek talep enflasyonunun varlığından söz edebileceğimizi, özellikle Türkiye’deki enflasyonların oluşumunda harcama unsurunun çok güçlü olduğunu belirtti.

2016’da CEO’ların dünya ekonomisi hakkında görüşleriyle ilgili şunları belirtti: “CEO’lara göre 2016’nın en önemli riski jeopolitik risklerdir. Aynı zamanda terörizm endişesi de had safhadadır. Dünyanın büyümesi için politik riskler azaltılmalıdır.  Gelecek 6 ayda, Hindistan ve Latin Amerika’da ciddi anlamda şartların dahi iyi olacağı beklenmektedir. Türkiye’de küresel büyüme 2007’de 4,7; 2014’te 2,9 ve 2015’te  3,2 kadardır. Yalnız şu an kamudaki kaynaklar çok dehşet projelere gidiyor. Kriz öncesi yanlışlara şimdi dönüyoruz. Birçok olay yaşanmasına rağmen Türkiye’de büyüme iyi gidiyor. Seçim sonrası tüketici güven endeksi zıpladı. Tüketici korkmadan harcamalarını arttırdı. Rusya ve Irak’a yapılan ihracat düşerken Avrupa’ya artıyor. Dış borç azaldı ve cari işlemlerde iyileşme devam ediyor. 27 Mart öncesi piyasalarda sarsılma görülmüyor. Şubat ayına kadar bir sıkıntı yok.’’ Yrd. Doç. Dr. Erdinç, 2016’da dünyada risk oluşturan durumları, ABD’de enflasyonun aniden artışa geçmesi ve FED’in faiz arttırma faaliyetlerinin artması, içeride Merkez Bankası’nın gereksiz yere faiz düşürmesi olabileceğini belirtti ve bu durumların Mart-Nisan dönemlerinde ortaya çıkabileceğini ifade etti. Ayrıca farklı para birimlerinin karışıklığa yol açtığını, çözüm önerisi olarak da önce ihraca dayalı bir sistem geliştirmeyi, sonra da ortak bir dünya parasının oluşturulmasını belirtti. Sohbet, konu hakkında yapılan istişareler ve soru-cevap faslıyla sona erdi.



Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Düşünce Dergisi'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

  • Paylaş

modern dünyada din

düşünce sohbetleri - 20 Düşünce Dergisi'nin "piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 24 Aralık 2022 tarihinde KOCAV Erol Güngör Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi Arş. Gör. Cafer Erdem Umudum yöneticiliğinde gerçekleştirilen Düşünce Sohbeti'nde Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Arş. Gör. Mustafa Şahin ve Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Fatih Özgür Kenar konuşmacı olarak yer aldı.

modern dünyada din

düşünce sohbetleri - 20 Düşünce Dergisi'nin "piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 24 Aralık 2022 tarihinde KOCAV Erol Güngör Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi Arş. Gör. Cafer Erdem Umudum yöneticiliğinde gerçekleştirilen Düşünce Sohbeti'nde Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Arş. Gör. Mustafa Şahin ve Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Fatih Özgür Kenar konuşmacı olarak yer aldı.

dijitalleşme ve piyasanın e- hali

düşünce sohbetleri - 19 Düşünce Dergisi’nin “Piyasa(laşma): İdeoloji Mi Ütopya mı?” başlıklı 14. sayısı sayısının editörü İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Muhammed Fatih Karakaya'nın yöneticiliğinde, 26 Şubat 2022 tarihinde KOCAV TV Youtube kanalı üzerinden çevrimiçi olarak yayınlanan Düşünce Sohbeti'nin konukları Borsa İstanbul Özel Pazar Kıdemli Uzmanı Abdurrahman Kılıç ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Orhan Önder oldu.

uluslararası finans sistemi ve dolar üzerine

düşünce sohbetleri - 18 Düşünce Dergisi'nin "Piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 22 Ocak 2022 tarihinde düzenlenen ve yöneticiliğini Arş. Gör. Ali Kürşat Sak'ın üstlendiği üstlendiği Düşünce Sohbeti'nin konuğu, Atilla Yeşilada oldu.

piyasa ve piyasalaşmanın sosyal hayata etkisinin değerlendirilmesi

düşünce sohbetleri - 17 Düşünce Dergisi'nin "Piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 25 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen ve moderatörlüğünü Üzeyir Doğan'ın üstlendiği Düşünce Sohbeti'nin konukları “Piyasa-Ahlâk İlişkisi Üzerine” yazısıyla Dr. Ahmet Coşkun, “İslami Bankalar Kalkınmayı Sağlar mı?” yazısıyla Dr. Erhan Akkaş ve “Piyasanın Krizleri” yazısıyla Ali Kürşat Sak idi.

bilgiye üç farklı yaklaşım gadamer attas foucault

düşünce sohbetleri - 16 Düşünce Dergisi'nin "bilgi" dosya konulu dokuzuncu sayısı kapsamında 20 Şubat 2020 tarihinde düzenlenen Düşünce Sohbeti'nin konukları “Gadamer ve Ontolojik Hermeneutik” yazısıyla İlay Aygün Kılıç, “İslam, Sekülerizm ve Bilginin Batılı Olmaktan Kurtarılması” yazısıyla Kevser Karaca Çalık ve “Foucault’ da Bilgi, Güç ve Söylem” yazısıyla Mesut Aytekin idi.


En Çok Okunanlar