17 Ocak 2020

  • Paylaş
şehirleşme maceramızda milli kültürümüzün yeri

Düşünce Sohbetleri - 13 Düşünce Dergisi'nin "Kent" dosya konulu yedinci sayısı kapsamında 14 Aralık 2019 tarihinde düzenlenen Düşünce Sohbeti'nin konuğu "Günümüz şehirlerinde kültürümüzle var olmak" başlıklı yazısıyla dergide yer alan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Oğurlu oldu.

Düşünce Sohbetleri’nin 2019-2020 dönemindeki ilk konuğu Kent sayısındaki “Günümüz Şehirlerinde Kültürümüzle Var Olmak” yazısıyla yer alan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Oğurlu idi. 

Prof. Dr. Oğurlu konuşmasında, içinde yaşamaya çalıştığımız şehirlerimizin ve bununla beraber yaşatmaya çalıştığımız kültürümüzün üzerinde durdu. Şehirlerimiz kültürümüzü yaşamamıza ne derece
izin veriyor ya da ne yaparsak kendi kültürümüzden kopmadan şehirlerde yaşayabiliriz ve kültür dinamiklerimizi şehirlerde nasıl ve nerede kullanabiliriz gibi bazı soruları yanıtladı. Prof. Dr. Oğurlu konuşmasına şu sözlerle başladı: “Şehirler ruhu olan mekânlardır. Esasında belli bir kültürü temsil eden sahnelerdir. Yani kültürü temsil etmek şehrin kaçınamayacağı bir görevdir. Lakin dikkatli olmazsak global kültür de şehrinize hükmedebilir.”

Milli kültürümüzün şehirlerimizde etkili olduğunu ancak şehrin başka kültürlerin de etkisinde kalıp değişebileceğini vurgulayan Hocamız konuşmasına şöyle devam etti: “Şehirlerimiz gün geçtikte büyüyüp gelişiyor, yerinde saymıyor. Böylece hepsinin birer şehirleşme hikâyesi oluyor. Eskiden büyük şehir denince akla Ankara, İstanbul gelirdi ama günümüzde birçok büyük şehir sayabiliriz. Gelenler geldikleri yerlerde bir şeyler bırakıyorlar, gittikleri yerlere bir şeyler götürüyorlar ve şehir kendisine getirilenleri potasında eriterek son halini alıyor. Eskiden Anadolu’dan gelenlerin İstanbul’u milli kültür unsurları bakımından beslemiş olduğu vakıadır. Bugün biz şehirlere akıp gelen toplulukların kitle kültürü karşısında nasıl korunması gerektiğini ve gelenlerin taşıdığı değerlerin milli kültür lehine nasıl kullanılabileceği üzerine kafa yormalıyız.”

“Şehirlerimizi Yaşanacak Hale Getirmeliyiz”

“Şehirler değişmekle beraber eskiyip yıkılmakta, yerlerine daha sıkışık daha yüksek yapılar yapılmakta. Bu da orada yaşayan sakinlerin mekan/hatıra ilişkilerinin zayıflamasına sebebiyet vermekle beraber, o şehre ait olamama, ardından da şehre kayıtsız kalma havasını sürdürmektedir. Halbuki şehirler sakinlerine hem aidiyet duygusu vermeli hem de ruhen sağlam kalmalarını temin etmelidir. Böyle olmayınca insan bulunduğu şehirden kaçıp uzaklaşmak istemektedir. Aslında çözüm yaşadığımız şehirleri yaşanacak şehir haline getirmek değil midir?”



Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Düşünce Dergisi'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

  • Paylaş

modern dünyada din

düşünce sohbetleri - 20 Düşünce Dergisi'nin "piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 24 Aralık 2022 tarihinde KOCAV Erol Güngör Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi Arş. Gör. Cafer Erdem Umudum yöneticiliğinde gerçekleştirilen Düşünce Sohbeti'nde Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Arş. Gör. Mustafa Şahin ve Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Fatih Özgür Kenar konuşmacı olarak yer aldı.

modern dünyada din

düşünce sohbetleri - 20 Düşünce Dergisi'nin "piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 24 Aralık 2022 tarihinde KOCAV Erol Güngör Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi Arş. Gör. Cafer Erdem Umudum yöneticiliğinde gerçekleştirilen Düşünce Sohbeti'nde Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Arş. Gör. Mustafa Şahin ve Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Fatih Özgür Kenar konuşmacı olarak yer aldı.

dijitalleşme ve piyasanın e- hali

düşünce sohbetleri - 19 Düşünce Dergisi’nin “Piyasa(laşma): İdeoloji Mi Ütopya mı?” başlıklı 14. sayısı sayısının editörü İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Muhammed Fatih Karakaya'nın yöneticiliğinde, 26 Şubat 2022 tarihinde KOCAV TV Youtube kanalı üzerinden çevrimiçi olarak yayınlanan Düşünce Sohbeti'nin konukları Borsa İstanbul Özel Pazar Kıdemli Uzmanı Abdurrahman Kılıç ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Orhan Önder oldu.

uluslararası finans sistemi ve dolar üzerine

düşünce sohbetleri - 18 Düşünce Dergisi'nin "Piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 22 Ocak 2022 tarihinde düzenlenen ve yöneticiliğini Arş. Gör. Ali Kürşat Sak'ın üstlendiği üstlendiği Düşünce Sohbeti'nin konuğu, Atilla Yeşilada oldu.

piyasa ve piyasalaşmanın sosyal hayata etkisinin değerlendirilmesi

düşünce sohbetleri - 17 Düşünce Dergisi'nin "Piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 25 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen ve moderatörlüğünü Üzeyir Doğan'ın üstlendiği Düşünce Sohbeti'nin konukları “Piyasa-Ahlâk İlişkisi Üzerine” yazısıyla Dr. Ahmet Coşkun, “İslami Bankalar Kalkınmayı Sağlar mı?” yazısıyla Dr. Erhan Akkaş ve “Piyasanın Krizleri” yazısıyla Ali Kürşat Sak idi.

bilgiye üç farklı yaklaşım gadamer attas foucault

düşünce sohbetleri - 16 Düşünce Dergisi'nin "bilgi" dosya konulu dokuzuncu sayısı kapsamında 20 Şubat 2020 tarihinde düzenlenen Düşünce Sohbeti'nin konukları “Gadamer ve Ontolojik Hermeneutik” yazısıyla İlay Aygün Kılıç, “İslam, Sekülerizm ve Bilginin Batılı Olmaktan Kurtarılması” yazısıyla Kevser Karaca Çalık ve “Foucault’ da Bilgi, Güç ve Söylem” yazısıyla Mesut Aytekin idi.


En Çok Okunanlar