Sayı 6 / Göç - 11:45, 17 Haziran 2017 Cumartesi
suriyeli kadınlarla röportaj

Savaş, şiddet, baskı gibi nedenlerle evlerini, yurtlarını terk eden mülteci kadınların çektiği sıkıntılara dair pek çok hikâye duyuyoruz. Sadece ülkelerinden ayrılmadan önce değil aynı zamanda göç esnasında ve göçten sonra yaşadıkları zorlukları anlatan bu hikâyelerde hep göçün olumsuz etkilerine maruz kalan kadınları görüyoruz.

sınırları aşan üç öğretmenin hikâyesi

Savaş, şiddet, baskı gibi nedenlerle evlerini, yurtlarını terk eden mülteci kadınların çektiği sıkıntılara dair pek çok hikâye duyuyoruz. Sadece ülkelerinden ayrılmadan önce değil aynı zamanda göç esnasında ve göçten sonra yaşadıkları zorlukları anlatan bu hikâyelerde hep göçün olumsuz etkilerine maruz kalan kadınları görüyoruz. Mülteci kadınların mağduriyetini anlatan bu bilindik hikâyelerin dışındaki örneklere ise pek rastlamıyoruz. Çocukları ve ailesi için daha güvenli bir yaşam isteğiyle riskli bir göç yolculuğunu göze alabilen ve göç sonrası uyum sürecinde önemli rol üstlenen kadınlar hiç resmedilmiyor.

Bu nedenle, göç ile kadın arasındaki ilişkiyi anlatırken çaresiz ve mağdur kadınların yerine savaştan önce yaşam standartları yüksek olan, iyi eğitim almış kadınların göç tecrübelerine kulak vermek istedik. Kadınların göç edilen ülkeye yerleşmede, kurdukları bağlar yoluyla göçün sürdürülmesi ve entegrasyon süreçlerinde oynadığı rolü yansıtmak amacıyla İstanbul’da bir göçmen derneğinde çalışan Suriyeli kadınlarla görüştük. 

 

Yazının devamı Düşünce Dergisi'nin Göç sayısında...