Sayı 9 / Bilgi - 01:04, 17 Ocak 2020 Cuma
“kitlelerin ayaklanması” ve “sessiz yığınların gölgesinde” adlı kitaplar üzerine bir değerlendirme

İspanyol düşünür José Ortega y Gasset ile Fransız düşünür Jean Baudrillard’ın ele alacağımız eserlerinde; inançlarını yitirmiş, bir amacı olmayan, dolayısıyla boşlukta, buna rağmen kendini en değerli olarak gören ilginç bir insan tipi ve bu tiplerin oluşturduğu yığınlarkitleler anlatılır.

İspanyol düşünür José Ortega y Gasset ile Fransız düşünür Jean Baudrillard’ın ele alacağımız eserlerinde; inançlarını yitirmiş, bir amacı olmayan, dolayısıyla boşlukta, buna rağmen kendini en değerli olarak gören ilginç bir insan tipi ve bu tiplerin oluşturduğu yığınlarkitleler anlatılır. Biri 1955, diğeri 2007 yılında vefat eden bu iki düşünür farklı açılardan kitle insanının oluşumunu ve oluşmaya devam edişini irdelerler. Baudrillard’da işin içine televizyon, internet, reklam gibi kitle iletişim araçları da girer.
Yazımızda Gasset’nin “Kitlelerin Ayaklanması” ile Baudrillard’ın “Sessiz Yığınların Gölgesinde” adlı eserlerini değerlendirmeye çalışacağız. Bu iki kitap hakkında değerlendirme yaparken, onları mukayese etmektense, ayrı ayrı ele almayı tercih ettik. Ancak, her ne kadar ayrı ele alsak da savundukları fikirler açısından bu iki kitabın birbirinin devamı olduğunu söylemeliyiz. Kısacası, 1982 yılında yayımlanan “Sessiz Yığınların Gölgesinde”, 1930’da yayımlanmış “Kitlelerin Ayaklanması”nın değişik bir devamıdır. Dolayısıyla, sonuç bölümünde de bu iki kitabın desteklediği ortak fikirleri kısaca ele alacağız. Bunları ele alırken farklı fikirleri de ortaya koymaya çalışacağız.

Yazının devamı Düşünce Dergisi'nin "Bilgi" sayısında...