07 Mart 2018

  • Paylaş
düşünce dergisinin kent konulu yedinci sayısı çıktı

Düşünce Dergisi Yedinci Sayısında Sayfalarını Kente Açtı. "Kent:İdeoloji Mi, Ütopya Mı?" Başlığıyla Çıkan Sayı Meselenin Farklı Yönlerini Ele Alan Yazılardan Teşekkül Etti.

Düşünce Dergisi 7. Sayısında Kent’i Ele Aldı

 

KOCAV Yayıncılık tarafından ilim dünyasının hizmetine sunulan, kendi gündemi doğrultusunda çalışmalarına hızla devam eden “Hür Tefekkürün Bozkırı” Düşünce Dergisi 7. Sayısını, “Kent: İdeoloji mi, ütopya mı?” adlı dosya konusu ile çıkardı.

 

Düşünce Dergisi, kenti farklı yönleriyle ele aldığı yedinci sayısındaProf. Dr. Tahsin Görgün “Klasik Türk Düşüncesinde Şehir Üzerine Birkaç Not”, Prof. Dr. Yücel Oğurlu “Kimlikli Şehirlerden Yığın Yerleşimlerine”, Prof. Dr. Ensar Nişancı “Mekki ve Medeni Şehirler: İnsan ve Şehir Tasavvuru Üzerine”, Prof. Dr. Cemalettin Şahin “Türkiye Şehirleri Hakkında Bir Not”, Prof. Dr. İdris Oğurlu “Günümüz Şehirlerinde Kültürümüzle Var Olmak”, Yrd. Doç. Dr. Mesut Aytekin, “Bir Kent Sanatı Olarak Sinema”, Yrd. Doç. Dr. Elif Kıran “Tüketim Kültürü ile Yoğrulmuş Kent Görünümleri”, Yrd. Doç. Dr. Necmettin Özmen, “İstanbullular Adlı Romanda İstanbulluluk, İstanbul ve Kentli Olma Kültürü”, Doç. Dr. Rıdvan Şentürk “İnsan ve Şehir”, Doç. Dr. Alev Erkilet “Magnet-Şehirlerden Magnetsiz Şehirlere: Kentsel Yabancılaşmadan Özgürlüğe Giden Bir Yol Var Mı?”,Öğr. Gör. Fatih Çakmak “Refik Halid Romanlarında Kentlileş(eme)me”yazılarını kaleme aldı. Bunların yanında dergide Prof. Dr. Sadettin Ökten ile “Şehir, Toplumun Medeniyet Tasavvurunun Dış Dünyaya Yansımasıdır”, Prof. Dr. Cengiz Eruzun ile gerçekleştirilen “Türk Evi Üzerine: Mesken Kazanç Aracı Olamaz” ve Suphi Saatçi ile gerçekleştirilen “Kerkük Şehir Kültürü ve Mimarisi Üzerine” başlıklı röportajlar yer alıyor.

 

Düşünce Dergisi’ni Kültür Ocağı Vakfı’ndan ve kitap satış sitelerinden temin edebilirsiniz.



İlgili Konular kent
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Düşünce Dergisi'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

  • Paylaş

Belki de güzelliğin en büyük cazibesi, güzelliğin bizatihi ona kayıtsız ve yabancı olan ve estetik değerini sadece birbirlerine olan yakınlıklarından alan unsurların şeklini aldığı gerçeğinde yatmaktadır

“Harcıâlemleştirme; bir kişinin tekelinde olanın iki ya da daha çok kişinin kılınmasıdır.”1 Bu tanımın işaret ettiği “mübadele”, esas itibariyle Pazar’ın işlevidir. Bir mübadele alanı olan Pazar yeri, üretim ve tüketim ilişkilerini belirlerken bir yandan da bu ilişkiler üzerinden toplumsal yapıyı ve yaşam biçimini şekillendirir.

Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Refik Halid Karay 1888-1965 yılları arasında yaşamıştır. Yaşadığı dönem itibariyle Osmanlı Devleti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin geçirdiği önemli kırılma noktalarına şahit olmuştur.

Tanzimat’tan sonra Türk edebiyatında edebi bir tür olarak varlığını gösteren romanın en önemli mekânı İstanbul’dur. Türk romanında birçok kahraman acılarını, sevinçlerini, maceralarını, tutkularını İstanbul’da yaşar.

Sanatların içinde en kentlisi sinemadır. Jacques Ellul’ün ifadesi ile bu bir zorunluluktu.

İnsanlık tarihi incelendiğinde zaman ve mekândan bağımsız, siyasi, sosyal, ekonomik olanlar başta olmak üzere tüm temel parametreleri aşan eylemlerden birinin tüketim olduğu görülmektedir.


En Çok Okunanlar