11 Temmuz 2019

  • Paylaş
nutuk ve vaaz: fesahat ve belagat döngüsü

düşünce sohbetleri - 10 Düşünce Dergisi'nin "Dil" dosya konulu beşinci sayısında "Nutuk ve Vaaz: Belagat ve Fesahat Döngüsü" başlıklı yazısı ile yer alan Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Adem Bölükbaşı, 24 Mart 2018 tarihinde Düşünce Sohbetleri'nin konuğu oldu.

Tartışmalı konuların tartışılabildiği, önem verilen meselelerin ön plana çıkarıldığı Düşünce Sohbetleri, 24 Mart 2018 tarihinde KOCAV Erol Güngör Kültür Merkezi Ömer Lütfi Mete Salonu’nda gerçekleştirildi. Düşünce Dergisinin “Dil” sayısındaki “Nutuk ve Vaaz: Belagat ve Fesahat Döngüsü” yazısının yazarı Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Âdem Bölükbaşı, onuncusu düzenlenen Düşünce Sohbetleri’nde vaaz ve nutuk kavramlarının konuşma türleri içerisindeki yerlerinden ve ne şekilde kullanıldıklarından söz etti.

“Konuşma yetisine sahip olan insan sürekli bir adlandırma peşindedir, söylem kurma ihtiyacındadır. Konuşmak bir haberi iletici niteliktedir ve konuşurken kendimizi inşa ederiz; kim olduğumuzu, niyetimizin ne olduğunu karşımızdaki insanlara aktarmış oluruz. Zira hitap cümlelerinde nasıl bir kitle tasavvur edilmek isteniyorsa ona uygun bir kelime kullanılır. Söylemler, sloganlar bir düşünceyi, akımı inşa etmek için yapılır, konuşmanın arkasında bir düşünme eylemi vardır. Ancak nutuk ve vaaz gibi konuşma şekilleri retorik işlemlere uğradığından düşünce ile konuşma arasındaki bağlantı kesiliyor. Kitleler farklı görünümlü, aynı söylemlere o kadar çok maruz kalıyorlar ki farkında olmadan, düşünmeden konuşacak duruma geliyorlar. Günümüzde dijital kültürün yaygın olması bu olumsuz tabloyu pekiştiriyor.” İnsanın düşünerek konuşması gerektiğini söyleyen Bölükbaşı düşünce ile dil arasındaki bağlantının önemini vurguladı.

Mevzu bulmanın karşılığı günümüzde gündem oluşturmaktır. Nutuk atanlarla vaaz verenlerin belli bir gündem dâhilinde ilerlediğinden söz edebiliriz.” Konuşmanın türünü, konuşmanın amacının ve içeriğinin belirlediğini ifade ederken, konuşmacının kullandığı kelimelerin konuşmanın doğasını yansıttığını söyledi.

Liberal batı medeniyeti anlayışına göre en önemli özgürlüklerden birinin konuşma özgürlüğü olduğu fikrine ithafen, konuşmanın sadece bir özgürlük değil aynı zamanda bir sorumluluk olduğunu söyleyen
Hocamız konuşmanın hakikati ifade etmesi gerektiğinin altını çizdi. Gerektiği yerde gerektiği gibi konuşmanın mühim olduğunu söyledi. Günümüzde hakikati ifade etmenin kolay olmadığını, hakikatin
kişilere göre farklılık gösterdiğini ve hangi hakikatten bahsettiğimizin önemli olduğunu belirtti. Kavramların karşılıklı tartışma yöntemiyle ortaya konabileceğini söyleyen Bölükbaşı, nutuk ve vaaz ın bu duruma hizmet etmediğini vurguladı. Nutuk ve vaaz ile inşa edilen söylemin düşünülmeden kabul edildiğini söyleyebiliriz.

Dinleyicilerin soruları ve katkılarının ardından sohbet nihayete erdi.



Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Düşünce Dergisi'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

  • Paylaş

modern dünyada din

düşünce sohbetleri - 20 Düşünce Dergisi'nin "piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 24 Aralık 2022 tarihinde KOCAV Erol Güngör Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi Arş. Gör. Cafer Erdem Umudum yöneticiliğinde gerçekleştirilen Düşünce Sohbeti'nde Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Arş. Gör. Mustafa Şahin ve Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Fatih Özgür Kenar konuşmacı olarak yer aldı.

modern dünyada din

düşünce sohbetleri - 20 Düşünce Dergisi'nin "piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 24 Aralık 2022 tarihinde KOCAV Erol Güngör Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi Arş. Gör. Cafer Erdem Umudum yöneticiliğinde gerçekleştirilen Düşünce Sohbeti'nde Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Arş. Gör. Mustafa Şahin ve Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Fatih Özgür Kenar konuşmacı olarak yer aldı.

dijitalleşme ve piyasanın e- hali

düşünce sohbetleri - 19 Düşünce Dergisi’nin “Piyasa(laşma): İdeoloji Mi Ütopya mı?” başlıklı 14. sayısı sayısının editörü İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Muhammed Fatih Karakaya'nın yöneticiliğinde, 26 Şubat 2022 tarihinde KOCAV TV Youtube kanalı üzerinden çevrimiçi olarak yayınlanan Düşünce Sohbeti'nin konukları Borsa İstanbul Özel Pazar Kıdemli Uzmanı Abdurrahman Kılıç ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Orhan Önder oldu.

uluslararası finans sistemi ve dolar üzerine

düşünce sohbetleri - 18 Düşünce Dergisi'nin "Piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 22 Ocak 2022 tarihinde düzenlenen ve yöneticiliğini Arş. Gör. Ali Kürşat Sak'ın üstlendiği üstlendiği Düşünce Sohbeti'nin konuğu, Atilla Yeşilada oldu.

piyasa ve piyasalaşmanın sosyal hayata etkisinin değerlendirilmesi

düşünce sohbetleri - 17 Düşünce Dergisi'nin "Piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 25 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen ve moderatörlüğünü Üzeyir Doğan'ın üstlendiği Düşünce Sohbeti'nin konukları “Piyasa-Ahlâk İlişkisi Üzerine” yazısıyla Dr. Ahmet Coşkun, “İslami Bankalar Kalkınmayı Sağlar mı?” yazısıyla Dr. Erhan Akkaş ve “Piyasanın Krizleri” yazısıyla Ali Kürşat Sak idi.

bilgiye üç farklı yaklaşım gadamer attas foucault

düşünce sohbetleri - 16 Düşünce Dergisi'nin "bilgi" dosya konulu dokuzuncu sayısı kapsamında 20 Şubat 2020 tarihinde düzenlenen Düşünce Sohbeti'nin konukları “Gadamer ve Ontolojik Hermeneutik” yazısıyla İlay Aygün Kılıç, “İslam, Sekülerizm ve Bilginin Batılı Olmaktan Kurtarılması” yazısıyla Kevser Karaca Çalık ve “Foucault’ da Bilgi, Güç ve Söylem” yazısıyla Mesut Aytekin idi.


En Çok Okunanlar