08 Haziran 2016

  • Paylaş
düşünce dergisi sohbetleri-4
düşünce dergisi sohbetleri-4

“Halk İçinde En Muteber Nesne: Devlet” dosya konusuyla yayımlanan dördüncü sayımızın konuğu Şenol Durgun ile "Düşünce Hayatımızda Devlet" üzerine...

 

KOCAV Düşünce Dergisi Sohbetleri’nin dördüncüsü KOCAV Erol Güngör Kültür Merkezi Ömer Lütfi Mete Salonu’nda 7 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşti. Düşünce Sohbbetleri’nde bu kez Düşünce Dergisi’nin “Halk İçinde En Muteber Nesne: Devlet” dosya konusuyla yayınlanan üçüncü sayısının dosya editörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Şenol Durgun’u dinledik. Prof. Dr. Durgun, Düşünce Dergisi Devlet sayısında “Devlet, Yapı ve İşlev” başlığıyla yayınlanan yazısından yola çıkarak “Düşünce Hayatımızda Devlet” üzerine konuştu.

Prof. Dr. Durgun yaygın olan Liberal düşüncenin aksine Türk-İslam dünyasındaki devlet felsefesine uygun görüşler paylaştı. Prof. Dr. Durgun, sözlerine şu şekilde başladı: “Türk siyasal kültüründe genellikle devlet denildiği zaman modern zamanlardaki gelişmeler üzerinden analizler yapmaya çalıştık; hem devletimizin siyasetini hem de toplumun devletle olan ilişkilerini daha çok bu modern paradigma üzerinden analiz etmeye, kavramaya çalıştık. Bazı şeyleri anlamakta ya da analiz etmekte bazı sıkıntılar mevcuttu. Müfredat tamamen batı endeksli, Avrupa merkezli bir yaklaşım var. Daha doğrusu oryantalist bir anlayış çok baskın bir şekilde eğitim hayatımızda yahut üniversitelerimizde yer almakta.”

Prof. Dr. Durgun, sohbette Süleyman Demirel’den, Mehmet Sağlam’a, Yekta Güngör Özden’den, Mehmet Ağar’a kadar farklı ideoloji sahibi birçok kişinin devlet hakkındaki sözlerine yer verip farklı ideolojilerine rağmen devlet hakkında oldukça benzer ifadeler kullandıklarına değindi. Bu isimlerin hepsi de devletin üstünlüğünü savunmakta, örneğin Süleyman Demirel: “Devlet bir muhteşem kurumdur. Konu devlet olunca ‘ulu orta’ konuşmamalı. Konu neyse üstüne git. Ama devleti gagalama.” demişti. Yine, Yekta Güngör Özden de: “Devlet küçülmeyecek kadar büyüktür. Elde bir delil yoktur, o yüzden devleti suçlayamam. Devlet büyüktür, uludur ve yücedir. Devleti asla suçlamam. Şayet kanıtlanırsa, şahısların sorumluluğundan söz edilebilir; devlet suçlu olamaz.” ifadelerini kullanmıştı.

Daha sonra Türk tarihinde devletten ve  “kut” anlayışından bahsetti: “...Devletin bir yüceliği, bir kutsallığı söz konusudur. Yani insan fani, dünya fani ama devlet ebed, müddettir. Bir anlamda devlet bu dünyanın malı değildir. Bu aslında İslami kültürden devşirilen bir yaklaşım değil, antik dönemden bize gelen bir yaklaşımdır.” Prof. Dr. Durgun 82 Anayasası’nda yer alan “Hiçbir menfaat ve düşünce kutsal Türk devleti karşısında koruma bulamaz” ifadesinin 1995 yılında “kutsal” kelimesi yerine “yüce” kelimesinin konulmasından ve diğer anayasalarda da devleti korumaya yönelik ifadelerin kullanıldığını belirterek konuşmasını bitirdi. Sohbet, soru-cevap faslı ve seminere katılanların katkılarıyla sona erdi.

 



İlgili Konular Şenol Durgun
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Düşünce Dergisi'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

  • Paylaş

modern dünyada din

düşünce sohbetleri - 20 Düşünce Dergisi'nin "piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 24 Aralık 2022 tarihinde KOCAV Erol Güngör Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi Arş. Gör. Cafer Erdem Umudum yöneticiliğinde gerçekleştirilen Düşünce Sohbeti'nde Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Arş. Gör. Mustafa Şahin ve Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Fatih Özgür Kenar konuşmacı olarak yer aldı.

modern dünyada din

düşünce sohbetleri - 20 Düşünce Dergisi'nin "piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 24 Aralık 2022 tarihinde KOCAV Erol Güngör Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi Arş. Gör. Cafer Erdem Umudum yöneticiliğinde gerçekleştirilen Düşünce Sohbeti'nde Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Arş. Gör. Mustafa Şahin ve Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Fatih Özgür Kenar konuşmacı olarak yer aldı.

dijitalleşme ve piyasanın e- hali

düşünce sohbetleri - 19 Düşünce Dergisi’nin “Piyasa(laşma): İdeoloji Mi Ütopya mı?” başlıklı 14. sayısı sayısının editörü İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Muhammed Fatih Karakaya'nın yöneticiliğinde, 26 Şubat 2022 tarihinde KOCAV TV Youtube kanalı üzerinden çevrimiçi olarak yayınlanan Düşünce Sohbeti'nin konukları Borsa İstanbul Özel Pazar Kıdemli Uzmanı Abdurrahman Kılıç ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Orhan Önder oldu.

uluslararası finans sistemi ve dolar üzerine

düşünce sohbetleri - 18 Düşünce Dergisi'nin "Piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 22 Ocak 2022 tarihinde düzenlenen ve yöneticiliğini Arş. Gör. Ali Kürşat Sak'ın üstlendiği üstlendiği Düşünce Sohbeti'nin konuğu, Atilla Yeşilada oldu.

piyasa ve piyasalaşmanın sosyal hayata etkisinin değerlendirilmesi

düşünce sohbetleri - 17 Düşünce Dergisi'nin "Piyasa" dosya konulu on dördüncü sayısı kapsamında 25 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen ve moderatörlüğünü Üzeyir Doğan'ın üstlendiği Düşünce Sohbeti'nin konukları “Piyasa-Ahlâk İlişkisi Üzerine” yazısıyla Dr. Ahmet Coşkun, “İslami Bankalar Kalkınmayı Sağlar mı?” yazısıyla Dr. Erhan Akkaş ve “Piyasanın Krizleri” yazısıyla Ali Kürşat Sak idi.

bilgiye üç farklı yaklaşım gadamer attas foucault

düşünce sohbetleri - 16 Düşünce Dergisi'nin "bilgi" dosya konulu dokuzuncu sayısı kapsamında 20 Şubat 2020 tarihinde düzenlenen Düşünce Sohbeti'nin konukları “Gadamer ve Ontolojik Hermeneutik” yazısıyla İlay Aygün Kılıç, “İslam, Sekülerizm ve Bilginin Batılı Olmaktan Kurtarılması” yazısıyla Kevser Karaca Çalık ve “Foucault’ da Bilgi, Güç ve Söylem” yazısıyla Mesut Aytekin idi.


En Çok Okunanlar