Güncelleme: 13 Temmuz 2019

  • Paylaş
erol güngör: kaçışlar ülkesinin kaçkın olmayan evladı
erol güngör: kaçışlar ülkesinin kaçkın olmayan evladı

Düşünce Dergisi'nin 8. sayısı Türk düşünce dünyasının en önemli mütefekkirlerinden olan Prof. Dr. Erol Güngör’ü ele aldı.

KOCAV Yayıncılık tarafından ilim dünyasının hizmetine sunulan, kendi gündemi doğrultusunda çalışmalarına hızla devam eden “Hür Tefekkürün Bozkırı” Düşünce Dergisi 8. Sayısını, “Erol Güngör: Kaçışlar Ülkesinin Kaçkın Olmayan Evladı” adlı dosya konusu ile çıkardı.

Türk düşünce dünyasının en önemli mütefekkirlerinden olan Prof. Dr. Erol Güngör’ün farklı yönleriyle ele alındığı sayının editörlüğünü Dr. Adem Bölükbaşı üstlendi.  

Prof. Dr. M. Tayfun Amman’ın “Örnek Bir Akademisyen ve Türk Aydını Olarak Erol Güngör”, Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan’ın “Türk Laikliği ve Erol Güngör’ün Eleştirileri”, Prof. Dr. Tahsin Görgün’ün “Çağdaş Türk Düşüncesinin Ve ‘İslam’ın Bugünkü Meseleleri’”, Prof. Dr. Mehmet Akgül’ün “Erol Güngör’de Zihniyet Meselesi” ve Prof. Dr. Mehmet Akif Okur’un “İstanbul-Bosna Hattında ‘İslam’ın Uyanışı’ Tartışması” ile “Uykuyla Uyanıklık Arasında” yazıları sayıda yer aldı.

Doç. Dr. Ensar Yılmaz, “Erol Güngör’de Sosyal ve Kültürel Değişme Kavramına Bakış”, Semra Ağaç Sucu, “Güngör’ün Tercüme Anlayışı: Üç Tahlil Seviyesi”, Arş. Gör. Mehmet Bilal Yamak, “Erol Güngör Düşüncesinde Tasavvufun ‘Takdîmi’” ve Dr. Aytekin Ersal, “Tarikat ve Cemaatlere Erol Güngör’ün Bakışı” başlıklı yazılarıyla sayıya katkıda bulundu.

Sayıda ayrıca Kültür Ocağı Vakfı tarafından farklı tarihlerde düzenlenen Erol Güngör Makale Yarışmaları’nda dereceye giren yazılara da yer verildi. Arş. Gör. M. Fatih Karakaya’nın “Dünden Bugüne Millet, Millî Kültür ve Milliyetçilik”, Özkan Açıkgöz’ün “Erol Güngör ve Üç Mesele: Batılılaşma, Modernleşme ve Kültür Değişimleri”, Samet Özdemir’in  “Erol Güngör’ün Tarihte Türkler Adlı Eserinde İttihat ve Terakki Hakkındaki Görüşleriyle İlgili Bazı Değerlendirmeler” ve Ömer İhtiyar’ın “Erol Güngör’de Din, İslam ve Sosyal Meseleler” başlıklı makaleleri bu kapsamda değerlendirildi.

Düşünce Dergisi’ni Kültür Ocağı Vakfı’ndan veya kitap satış sitelerinden temin edebilirsiniz.  



Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Düşünce Dergisi'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

  • Paylaş

“İslam’ın Bugünkü Meseleleri” hem Erol Güngör’ün eserleri arasında, hem çağdaş Türk düşüncesi içinde hem de çağdaş İslam düşüncesi içinde önemli bir yeri haizdir.

erol güngör kaçışlar ülkesinin kaçkın olmayan evladı

Düşünce Dergisi'nin 8. sayısı Türk düşünce dünyasının en önemli mütefekkirlerinden olan Prof. Dr. Erol Güngör’ü ele aldı.

Erol Güngör, Türkiye’nin ve Türk aydınlarının sorunlarını anlamış, bunlara çözüm önerileri sunmuştur. Türk aydınlarının, Tanzimat’tan beri kendine yabancılaşma, milletinden ve kültüründen uzaklaşma cereyanının içinde yer almamış; Türk kültürünün içinde yer alıp, kültürden uzaklaşmadan modernleşmenin yollarını aramıştır.

erol güngör ün tarihte türkler adlı eserinde ittihat ve terakki

erol güngör’ün tarihte türkler adlı eserinde ittihat ve terakki hakkındaki görüşleriyle ilgili bazı değerlendirmeler

Milliyetçilik bir kültür hareketi olmasıyla ırkçılığı, halka dayanan bir siyasî hareket olmasıyla da otoriter idareleri reddeder diyen Güngör, milliyetçiliğin asıl gayesinin geniş kitlenin iradesine dayanan bağımsız bir siyasî idare ve bu siyasî birlik içerisinde millî bir kültür tesis etmek olduğunu belirtmektedir.

Erol Güngör; Türkiye’nin sosyal ve kültürel meselelerine, siyasi ve ideolojik çizgiden uzak fakat tutarlı bir bakış açısıyla, kendine özgü bir yaklaşım sergileyebilmiştir. Özellikle, milliyetçilik, milli kültür, Türk aydınının durumu, eğitim meselemiz, modernleşme, batılılaşma ve son ikisinin paralelinde yaşadığımız kültürel değişmelerin seyri ve bu noktada, Türk milliyetçilerinin tutumlarının nasıl olması gerektiği hususları O’nun kafa yorduğu temel meselelerdir.


En Çok Okunanlar