Güncelleme: 11 Temmuz 2019

  • Paylaş
erol güngör’ün tarihte türkler adlı eserinde ittihat ve terakki hakkındaki görüşleriyle ilgili bazı değerlendirmeler
erol güngör’ün tarihte türkler adlı eserinde ittihat ve terakki hakkındaki görüşleriyle ilgili bazı değerlendirmeler

erol güngör’ün tarihte türkler adlı eserinde ittihat ve terakki hakkındaki görüşleriyle ilgili bazı değerlendirmeler

Erol Güngör, verdiği eserlerle yerli ve milli bir medeniyetin yeniden inşası yolunda adeta bir yol göstericidir. Hazırlamış olduğu eserler hem daha önce çok dikkat çekilmeyen noktalara dikkat çekmiş hem de toplumumuzda kanayan yaralara parmak basmıştır. Bu minvalde “İslamın Bugünkü Meseleleri”, “İslam Tasavvufunun Meseleleri”, “Dünden Bugünden Tarih Kültür Ve Milliyetçilik”, “Türk Kültürü Ve Milliyetçilik”, “Kültür Değişmeleri Ve Milliyetçilik”, “Tarihte Türkler” şeklinde sıralanabilecek telif eserleri ile birlikte, çeviri kitapları ve bazı gazete ve dergilerde yazdığı yazıların bir araya getirilmesiyle oluşturulan “Sosyal Meseleler ve Aydınlar” gibi eserlerin tamamı bir Erol Güngör külliyatı teşkil etmekte ve sosyal bilimciler için çok büyük bir ihtiyacı karşılamaktadır.

Erol Güngör bir sosyal bilimcidir. Akademik kariyerinin neredeyse tamamını sosyal psikoloji alanında gerçekleştirse de genç yaşından itibaren yaptığı çeşitli çalışmalarla sosyal bilimlerin pek çok alanında bilgi sahibi olmuş ve çeşitli alanlarda eserler vermiştir. Bu noktada, bu çalışmanın konusunu “Tarihte Türkler” eserindeki İttihat ve Terakki hakkındaki görüşleri oluşturmaktadır.

 

* Bu makale, Kültür Ocağı Vakfı’nın 2018 yılında Erol Güngör’ün vefatının 35. yılı anısına düzenlediği makale yarışmasında Üçüncülük Ödülü kazanmıştır.

Yazının devamı Düşünce Dergisi'nin Erol Güngör sayısında...

 



Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Düşünce Dergisi'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

  • Paylaş

“İslam’ın Bugünkü Meseleleri” hem Erol Güngör’ün eserleri arasında, hem çağdaş Türk düşüncesi içinde hem de çağdaş İslam düşüncesi içinde önemli bir yeri haizdir.

erol güngör kaçışlar ülkesinin kaçkın olmayan evladı

Düşünce Dergisi'nin 8. sayısı Türk düşünce dünyasının en önemli mütefekkirlerinden olan Prof. Dr. Erol Güngör’ü ele aldı.

Erol Güngör, Türkiye’nin ve Türk aydınlarının sorunlarını anlamış, bunlara çözüm önerileri sunmuştur. Türk aydınlarının, Tanzimat’tan beri kendine yabancılaşma, milletinden ve kültüründen uzaklaşma cereyanının içinde yer almamış; Türk kültürünün içinde yer alıp, kültürden uzaklaşmadan modernleşmenin yollarını aramıştır.

erol güngör ün tarihte türkler adlı eserinde ittihat ve terakki

erol güngör’ün tarihte türkler adlı eserinde ittihat ve terakki hakkındaki görüşleriyle ilgili bazı değerlendirmeler

Milliyetçilik bir kültür hareketi olmasıyla ırkçılığı, halka dayanan bir siyasî hareket olmasıyla da otoriter idareleri reddeder diyen Güngör, milliyetçiliğin asıl gayesinin geniş kitlenin iradesine dayanan bağımsız bir siyasî idare ve bu siyasî birlik içerisinde millî bir kültür tesis etmek olduğunu belirtmektedir.

Erol Güngör; Türkiye’nin sosyal ve kültürel meselelerine, siyasi ve ideolojik çizgiden uzak fakat tutarlı bir bakış açısıyla, kendine özgü bir yaklaşım sergileyebilmiştir. Özellikle, milliyetçilik, milli kültür, Türk aydınının durumu, eğitim meselemiz, modernleşme, batılılaşma ve son ikisinin paralelinde yaşadığımız kültürel değişmelerin seyri ve bu noktada, Türk milliyetçilerinin tutumlarının nasıl olması gerektiği hususları O’nun kafa yorduğu temel meselelerdir.


En Çok Okunanlar