05 Mayıs 2021

  • Paylaş
çizgi roman kahramanlarının sinema serüveni

Sinemaya uyarlanan ve dünya pazarına sunulan çizgi romanlar sayesinde ülkeler önemli ekonomik kazanım elde etmektedirler. Ayrıca yine bu sayede hem ülke tanıtımına ve bilinirliğine katkı sağlanmakta hem de cazibe merkezi haline gelerek dikkat çeken ülkeler, şehirler milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Mizahın resim ve yazıyla ifade edilmesi olan çizgi romanlar, ilk önce geleneksel kitle iletişim araçlarının en önemlileri arasında yer alan gazeteler aracılığıyla okuyucularla buluşmuştur. İlk zamanlar çizgi bantlar şeklinde gazetelerde yer bulan çizgi romanlar zamanın ruhu, teknolojik imkânlarla değişime uğramış ve kendi mecralarında yayın hayatlarına devam etmişlerdir. Okurların hayal gücünü etkileyen, onlarda beğeni toplayan çizgi romanlar, bu ilgiyle birlikte zamanla kendilerini sinemada bulmuş ve sayfalardaki kahramanlar beyazperdede maceradan maceraya koşmuşlardır. Kahramanların başarısı, galibiyeti, aşkı, kötülerle olan mücadeleleri gibi çeşitli konuları işleyen çizgi romanlar, gazete ve dergilerden sonra sinemaseverlerin kalplerinde de önemi bir yer edinmişlerdir. Zaman içinde hikâyeleri çeşitlenmiş, genişlemiş, kendi evrenleri oluşmuştur. Uyarlamalara ek olarak özgün hikâyeleri, yeniden çevirimleri ile neredeyse bir alt tür haline gelmişlerdir.

Bu çalışmada okurlar, çizgi romanın tanımını, çizgi romanın dünyadaki ve Türkiye’deki tarihsel gelişim sürecini, çizgi romanın sinemayla olan ilişkisini, dünyadaki ve Türkiye’deki çizgi romanlardan sinemaya uyarlanan filmleri öğrenme imkânına sahip olacaklardır.

 

Yazının devamı Düşünce Dergisi'nin Sinema sayısında...


Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Düşünce Dergisi'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

  • Paylaş

Sinema, ister sanat olsun ister mekanik bir üretim; reklamlardan seyircilere, toplumdan bireye, teknolojiden sanata, gündelik hayatın hemen her alanını kapsayan kültür endüstrisinin önemli bir aracıdır.

Sesin eklenmesi sessizliğin de kendi başına dramatik bir öge olarak ele alınabilmesini sağlamıştır… Konuşmaların ve doğal seslerin kullanımı sayesinde, sinema gerçeğe daha çok yaklaşmıştır. Çünkü bu ögeler günlük yaşayışımızın ayrılmaz birer parçasıdır.

Cinsiyet kimliklerinin, bireysel beden türlerinin fiziki gerçeklik düzeyinde eşitlenmesi, insanlık tarihinin gelişimine başlangıcından itibaren temel teşkil eden heteroseksüelliğin ve ailenin belirleyicilik rolünün göreceleşmesine ve giderek anlamını yitirmesine yol açmıştır.

Sinema belge film ile başlamış, belge filmler kurgu sayesinde sinema dili ve estetik ile harmanlanarak belgesel filmi oluşturmuştur. Belgesel film gerçeği sanatın estetiği ile anlatarak birçok açıdan gerçeğin etkisini de arttırmaktadır. İzleyici belgesel sinemacının anlattığı gerçeği etkilenerek izlemektedir.

nazif tunç ile röportaj

“anadolu’nun ıssızlaşan, bozkıra dönen güzel medeniyetini, kültürünü, sinemayla yeşertecek insanlara ihtiyacımız var”

İnsanlık sinemayı keşfettikten ve sinemayı geliştirerek tüm insanların ulaşabileceği bir konuma getirdikten sonra felsefe de sinemanın sunduğu yenilikleri fark ederek sinemayı kendisine çalışma alanı olarak belirlemiştir. Modern sinema, felsefi yönden birçok düşünür tarafından farklı biçimlerde yorumlanmıştır.


En Çok Okunanlar