08 Mart 2022

  • Paylaş
yaşar hoca'nın ardından...

Yaşar Hoca 24 saati dolu dolu yaşayan biriydi. Gece 11-12’de internetten canlı eğitimler verip, yatırımcılarla sohbetler yapıp, sabah 5’te internet sitesine yorumlarını ekleyip, 8’de ofiste olmak, ben hiçbir zaman alışamasam da, onun için normaldi. Ya da gece 3-4 gibi yorumlarını, yazılarını tamamlayıp sabah 7-8 gibi TV’lerde yorum yapmak. Bunların çoğunun maddi bir getirisi de yoktu.

Yaşar Erdinç Değil Yaşar Hoca

Yaşar Erdinç, onu sevenlerin hitabıyla Yaşar Hoca… Elbette Yaşar Hoca ile benden daha fazla zaman geçirmiş, kederine sevincine, iyisine kötüsüne benden daha fazla şahit olmuş aile dostları, arkadaşları olmuştur. Bu nedenle anlatacaklarım belki de bazıları için eksik kalacak, Yaşar Hoca bundan çok daha fazlası diyenler olacaktır. Bunu peşinen kabul ettiğimi söyleyerek söze başlayayım. 18 Ağustos 2021’de Yaşar Hoca’yı benden çok daha iyi tanıyanlardan bazılarını KOCAV Youtube hesabından yayınlanan “Dostlarının Gözünden Yaşar Erdinç” programında dinleme fırsatı bulmuştuk. Bu programı hazırladığımız duyulduğunda Hoca’yı yad etmek ve onunla ilgili hatıralarını paylaşmak isteyenlerin sayısını görünce Allah, herkese böyle güzel anılmak için sıraya girenlerin, ucunun bucağının görülmeyeceği bir ömür nasip etsin, demiştim. O gün, Hoca’nın öğrencilik yıllarından başlayarak aramızdan ayrıldığı güne kadar olan süreci birçok dostu, verilen kısa zaman içinde belki de söyleyeceklerinin binde birini ama özünü dile getirerek aktardılar. Ben ise burada Yaşar Hoca’yı, son 15 yılına şahitlik etmiş kıdemli bir öğrencisi, kabul görürse bir kardeşi olarak anlatacağım.

....

Ekonomiye Adanmış Bir Hayat: Yaşar Erdinç
İsmini ekonomi ve finans kavramlarıyla sık sık duyduğumuz ekonomist, akademisyen, yazar ve aynı zamanda Kültür Ocağı Vakfı Vakıf Meclis Üyesi Yaşar Erdinç, lisans öğrenimini Ankara Üniversitesi
Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde, lisansüstü eğitimini Birmingham Üniversitesi’nde, doktora öğrenimini ise Leeds Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Erdinç, görsel ve yazılı medya kuruluşlarında ekonomik konulara yönelik yorumlarda bulunduğu gibi Youtube platformunda da ekonomi ve finans hakkında bilgilendirici video içerikler üretmekteydi. Bunların yanı sıra çeşitli dergilerde ekonomi ve finans üzerine haftalık yazılar yazıyor, kitap ve makaleler yayımlıyordu. Beykent Üniversitesi’nde Finans Bölümü Başkanlığı, İş Yatırım ve OYAK Portföy Yönetimi’nde Araştırma Müdürlüğü görevlerini yapmıştı. Erdinç, 17 Ağustos 2019’da vefat etti.

 

Yazının devamı Düşünce Dergisi'nin "Piyasa" sayısında...

 



Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Düşünce Dergisi'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

  • Paylaş

Yaşar Hoca 24 saati dolu dolu yaşayan biriydi. Gece 11-12’de internetten canlı eğitimler verip, yatırımcılarla sohbetler yapıp, sabah 5’te internet sitesine yorumlarını ekleyip, 8’de ofiste olmak, ben hiçbir zaman alışamasam da, onun için normaldi. Ya da gece 3-4 gibi yorumlarını, yazılarını tamamlayıp sabah 7-8 gibi TV’lerde yorum yapmak. Bunların çoğunun maddi bir getirisi de yoktu.

Bağlam olarak yazarın, kitap içeriğinde önce ekonominin dengelerini anlatıp sonra ekonomik krizleri anlatması, kitabı daha da anlaşılır hale getiriyor. Böylelikle okuyucu olaylara geniş bir perspektiften bakabilme imkanı buluyor.

“Yahudilerin faizli borç ilişkilerindeki başarısı ise toplumların gelir adaletsizliğini artırdığı ve yoksulluğa sebep olduğu için birçok devlet tarafından iyi karşılanmaz fakat tüm bu etkenler, Yahudilerin finansal başarısını etkilemez.”

Ahmet Midhat Efendi, 1890’da kaleme aldığı Müşahedat romanında, önce İstanbul’un sebze halindeki esnafının tek tek nasıl kuruşlandığını tasvir eder; sonra bize büyük bir girişimci portresi çizer. Seyit Mehmet Numan, para şöyle dursun, kredi kavramını bile ete kemiğe büründürmüş ender Osmanlılardan biridir.

Piyasanın egemenliği neoliberal söyleme teslim olmuş dünyamızda neredeyse aksi düşünülemez ve geri döndürülemez bir süreç gibi görünüyor. Bu haldeyken piyasanın yeniden bir ahlâki pusulaya ihtiyacı olduğu ortada.

Kendi içindeki olanca farklılığına rağmen bütün teolojik sistemlerin tepe noktasında Tanrı yer alır, bu o sistemin kutsalını belirtir. Ekonominin tepe noktasında ise Piyasa vardı. Cox, Piyasa kelimesi kasıtlı olarak büyük harfle yazar; amacı “bu kelimenin sahip olduğu gizeme ve iş adamları arasındaki saygınlığına” işaret etmektir.


En Çok Okunanlar